Uzmanlıklar

Sağlıkta Kişilerarası İletişim

(Geleneksel ve Dijital Kanallarda Sağlıkta Kişilerarası İletişim Uygulamaları)

Doktorlar hastaların sırdaşıdır ve çoğu zaman hastalar ailelerinden sakladıkları problemleri onlarla paylaşmaktadırlar. Bu açıdan gereksinim duyulduğunda arayabileceği doktora rahatlıkla ulaşabilmek, hastayı psikolojik açıdan rahatlatmakta ve hastaya güven verebilmektedir. Bazı hastalıklardan veya tıbbi süreçlerden sonuç alınmasının uzun zaman gerektirdiği durumlarda konu daha da önem kazanmaktadır. Zaman alan, bazen üst üste tekrarlanan tıbbi müdahaleler sırasında doktor-hasta iletişimi ve hastanın doktoruna güvenmesi bu anlamda son derece önemlidir.
Hastalar kendi sağlık durumlarının, özel sırlarının ve konuların paylaşılması nedeniyle normal hasta muayenesine ayrılan süreden çok daha fazlasının talep edebilmektedir. İster kamu hastanesi polikliniği olsun, ister özel hastane polikliniği, ister muayenehane
hastalar doktorlarıyla tüm tıbbi tanı ve tedavi sürecini detaylı görüşmek isterler. Doktor, muayene sürecinde hastanın eğitim ve sosyo-kültürel durumunu dikkate alarak bu açıdan uygun terminoloji ve üslubu kullanmak zorundadır. Ancak çoğu zaman doktor-hasta iletişiminde bu unsurların önemsenmediği veya göz ardı edildiği öne sürülmektedir.
Yeni teknolojiler sayesinde internette sağlık bilgisi arama davranışının arttığı ve hastaların daha bilinçlendiği günümüzde doktor-hasta iletişiminde aşağıdaki konu başlıkları önem kazanmaktadır:
- Hasta ve hasta yakını ile etkili iletişim kurma ve sorun çözme teknikleri,
- Doktor-hasta iletişiminde sözsüz iletişimin önemi,
- Bireyin sağlığa olan eğilimi, sağlıksızlığa dayalı endişesi, korku, çekinme veya umursamazlığının, doktorları ile kuracakları iletişimine etkisi,
- Hastaların sağlık inancı modeli,
- Hastalıkların tedavisinde doktor-hasta etkileşimi / işbirliği,
- Sağlık kurumlarında çalışan diğer görevlilerin, ayaktan tanı, test ve tedavi için başvuran hastalarla olan iletişimleri

Marka Yönetimi (Bireysel ve Kurumsal Markalama Stratejileri)

Marka eski İskandinav dilinde “sıcak bir ütünün bıraktığı iz” anlamına gelmektedir. Bir işletmenin değerinin büyük paydasını oluşturan “marka değeri”ni en iyi şekilde yönetebilmek için yönetim iletişiminden pazarlama iletişimine uzanan stratejik süreci doğru oluşturmak önemlidir. Bu süreçte aşağıdaki kavramların birbirini tamamlayacak şekilde çalışılması gerekmektedir:

- Marka kimliği, kişiliği ve kültürü
- Kurum-ürün-hizmet-marka-müşteri geçiş süreci
- Hedef kitle ve pazar bölümlendirme,
- Marka konumlandırma ve markalama stratejileri
- Markanın kurumsal çağrışımları
- Marka sadakati
- Marka değeri belirleme ve bunlara ilişkin örnek uygulamalar

Pazarlama Halkla İlişkileri Stratejileri ve Uygulamaları

Değişen ve gelişen tüketiciler, müşteriler, Pazar koşulları, sektör dinamikleri, pazarlama eğilimleri, iletişim tercihleri; kurumların pazarlama hedeflerine ulaşmada pazarlama ile halkla ilişkiler uygulamalarının bir arada düşünülmesini gerektirmiştir.
Halkla ilişkilerin, markaların itibarını, bilinirliğini ve satışlarını artırmadaki başarısına tanıklık etmek için aşağıdaki temel başlıklar dikkate alınmalıdır:

a) Stratejik içgörü
- Stratejik planlama
- Araştırma yöntemleri
- Pazarlama iletişimi planı
- Markalama ve konumlandırma
- Kampanya metriklerini doğru okuma
b) Etkileşimli medya ve halkla ilişkiler
c) Medya ilişkileri

Kurumsal İletişim Stratejisi olarak Finansal İletişim

Stratejik iletişim yönetiminin en önemli bileşenlerinden kurumsal iletişim ve kurumsal marka yönetimi kapsamında kurumların marka değerinin belirlenmesinde finansal ve davranışsal parametreler önem taşımaktadır. Ancak halen ülkemizde faaliyet gösteren halkla ilişkiler ve iletişim danışmanlığı şirketleri bu alanda bir hizmet vermemekte; ekonomi-finans alanında borsada işlem gören şirketlerin nihai ve potansiyel yatırımcılarıyla iletişimlerinde ve medya iletişim stratejilerinde eksiklikler göze çarpmakta; ülkemizdeki kurumların Dow Jones'un Sürdürülebilirlik Endeksi ve BM nezdinde yürütülen "Global Compact" süreçlerinde uluslararası rakiplerinin gerisinde kaldığı görülmektedir.
Türkiye’de ilk defa açılan tarafımdan açılan Finansal Halkla İlişkiler dersi ve eğitim programı ile özel ve kamu sektöründe kurumlara stratejik iletişim danışmanlığı veren iletişim uzmanları ve ajansları ve tüm yöneticilere “kurumsal marka değeri” oluşturma becerisi, alanında uzman akademisyen ve sektör profesyonelleri ile kazandırma fırsatı yaratılmaktadır.